Για μια ουσιαστική θεραπευτική παρέμβαση αρχικά θα χρειαστεί η λήψη ιστορικού. Αυτό γίνεται συνήθως στη δεύτερη ή στην τρίτη συνεδρία. Αυτό θα βοηθήσει την ειδικό να πάρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος καθώς και της “ρίζας” του. Κατόπιν θα συζητηθεί το κατά πόσο είναι αναγκαία η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση και η πρόγνωση της ψυχολογικής δυσκολίας. Οι απαντήσεις θα εξαρτηθούν από τα προβλήματα που δημιουργούνται στο “εδώ και τώρα” στη ζωή του παιδιού/εφήβου ή του ενήλικα, από το ιστορικό του, το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού και φυσικά από το πόσο είναι διατεθειμένο το ίδιο το παιδί ή ο ενήλικας να δεσμευτεί με την θεραπευτική διαδικασία και έχει το κίνητρο να αλλάξει.
Σε κάποιες περιπτώσεις σε συνάρτηση με τη θεραπεία “δια-λόγου” ίσως χρειαστεί και η συνεργασία με κάποιον ψυχίατρο ώστε να ληφθεί και φαρμακευτική αγωγή όταν και αν κριθεί απαραίτητο.
Στην περίπτωση παιδιού ή εφήβου ίσως να χρειαστεί μια συνάντηση της ειδικού με το σχολείο όπου φοιτά το παιδί όταν τα θέματα που αντιμετωπίζει το ίδιο συνδέονται άμεσα και με το εκπαιδευτικό του περιβάλλον.
